Yavru Dönek Güvercin Fiyatları 2024 hakkında bilgi vereceğiz. Gelin birlikte bilgi sahibi olalım.
Dönek Güvercin Fiyatları 2024
Güvercin dünyasının şovmeni olan dönek güvercinlerinin 2024 yılında ortalama olarak fiyatı 300 ile 1000 lira arasında değişmektedir. Havada yaptığı akrobatik hareketler ile bilinen dönek güvercinleri fiyatlandırma yapılır iken havada yaptığı hareketlere göre değerlendirilir.
Diğer kuş fiyatları için tıklayınız;
- Satılık Çekoslavak Muhabbet Kuşu Fiyatları
- Satılık Ebabil Kuşu Fiyatları
- Satılık Sülün Fiyatları Sahibinden
- Satılık Şahin Kuşu Fiyatları
- Satılık Yavru İskender Papağanı Fiyatı
Dönek Güvercin Özellikleri
Dönek güvercinler 14- 16 kuyruk feleğine sahiptirler. Dönek güvercinler siyah, mavi ve kırmızı renklere sahiptirler. Alaca ve düz her renkte görülen bu dönek güvercinleri beyaz kafalı, kanat uçları beyaz ve kuyruk beyazdır. Diğer tarafları genellikle siyah görülme sıklığına bağlı olarak sırasıyla mavidir. Dönek güvercinleri, orta irilikte fakat uzun ve biraz kalıplı bir güvercin ırkıdır. Kuyruğunda bulunan 14 tane kuyruk telek tüyleri de diğer güvercinlerden uzun ve geniştir. Bazı dönek güvercinlerin kuyruğu hafif çatı şeklinde iki yana eğimli olarak görülmektedir. Kanatlarını kuyruğun üzerinde taşıyan bu ırkta kanatlar uca doğru biraz sivrice ve kanat açıklığı diğer bir çok ırka nazaran biraz daha geniştir. Aynı zamanda uzunca bir gagaya sahiptirler. Dönek güvercinlerin ayakları diğer güvercinlere oranla kısa olmakla birlikte bu güvercinlerin duruşu paralel olarak görülür. Türkiye’de yetiştirilen döneklerde paça ve tepe görülmez.
Dönek Güvercin Çeşitleri
En nadir görülen dönek güvercin renkleri kırmızı alacalardır. Dönek güvercinlerin göz renkleri genellikle siyahtır, nadiren de olsa diğer göz renklerine de rastlanır. Dönek güvercinleri renklerine göre adlandırılmaktadırlar; kara galaca, kara baska, mavi galaca gibi adlandırılırken, ender görülen kırmızıları ise çakal olarak adlandırılmaktadırlar.
Dönek Güvercinlerin Yavru Bakımı
Eşeysel olgunluk (kızgınlık), beslenmeye bağlı olmakla beraber diğer ırklara göre biraz daha geçtir. Dönek güvercinlerin dişileri yılda 3-6 kez kuluçkaya yatabilirler. Dişi dönek güvercini yuvaya yumurtalarını bırakır. Kuluçka süresi yaklaşık 17 gün sürer. Yavru yetiştirme süresi 23-25 gündür. Dişi dönek güvercinlerinin yavru bakma özellikleri diğer güvercin ırklarına göre kötüdür. Genellikle bir yuvadaki yavrular arasında belirgin bir gelişme farklılığı görülür.
Kuluçka dönemi sonunda yumurtadan çıkan güvercin yavrularının doğduklarından sonraki ilk yedi gün gözleri kapalıdır. Vücutlarında telekli tüy olarak adlandırılan yetişkin tüyleri yerine, hav tüyü olarak adlandırılan sonradan dökülecek olan tüyler bulunur. Yumurtadan yeni çıkmış yavrular kendi başlarına beslenemezler. Yumurtadan yeni çıkan yavru ilk günlerinde, ebeveynlerinin kursağında salgılanan, bir besin ile beslenirler. Daha sonra yavrulara, yavaş yavaş ana ve babanın kursağında yumuşatılmış dane yem verilmeye başlanır. Yavruların gelişme döneminde ebeveynlerin beslenmesine dikkat edilmesi gereklidir. Ebeveynlerin her ikisi de sabah ve akşam olarak, günde iki kez yemlenmelidir.
İlk hafta kursak sütü ile beslemenin bitmesinden sonra, yavruların hav tüyleri dökülür, telek tüyleri çıkmaya başlar. Kursakta ıslatılan yemleri yavruya yedirme süreci bir hafta devam eder. Büyüyen ve iki haftalık olan yavruların önlerine yiyebilecekleri incelik ve kalitede yem bırakılmalıdır. Kendi başlarına yem yemeye başlayan yavruların önünde bu süreçte yemi ile birlikte su da bulunmalıdır. Yavrular 30- 35 günlük olunca korkusuzca uçup bağımsız olarak hareket edebilirler. Yavrular büyüme dönemlerinde trichomonad ve paramixovirus gibi hastalıklara karşı daha duyarlıdırlar.
Yavru dönek kuşlarının uçmaya alıştırması diğer türlere göre daha zordur. Tam yetişkinlik yani 8 haftalık ila 12 haftalık olmadan uçması kaybolmasına neden olabilmektedir. En iyi uçuş deneyimi için 10 haftalık olmalıdır. 10 Haftalık olmayan bir dönek güvercinini uçurmak kaybolmasına neden olabilmektedir.
Dönek Güvercinlerde Beslenme
Ergenlik döneminde uçmaya başlayan dönek güvercinlerin beslenmelerine dikkat edilerek yağlanmaları önlenmelidir. Tüm uçucu kuşlarda olduğu gibi bu ırkta da yemin sınırlı tutulması gereklidir. Yağlanma olması, iyi uçan ve dönen kuşlarda dahi dalış ve dönüş kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kuşlar aç olduklarında bir öğünde yiyebilecekleri yem miktarının sabah 1/3’ünü ve akşam 2/3’ünü olmak üzere iki öğünde verilmelidir. Uçan kuşlara ağırlıklı olarak buğday verilebilir. Buğdayla birlikte çok az miktarda kaliteli damızlık yemi de verilmelidir.