Holstein İnek Fiyatları 2023 hakkında bilgi vereceğiz. Gelin birlikte bilgi sahibi olalım.
Holstein İnek Fiyatları 2023
Holstein ırkı ineklerinin ortalama fiyatı 2023 yılı içerisinde 7000 lira ile 15000 lira arasındadır. Süt markalarının reklam yüzü olan süt ineği ırkı holstein inekleri, Hollanda menşeilidir. İlk çıkış yerleri Hollanda olan Holstein inekleri süt verimliliği yüksek olduğu için tercih edilmektedir. Süt verimliliği fazla olan Holstein inekleri genellikle yaşlarına göre fiyatları değişmektedir. Süt verimliliğinin fazla olduğu dönemler pahalı fiyatlara satılırken yaş olarak küçük veya büyük olduğu dönemler daha uyguna fiyatlandırılmaktadır.
Türkiye’de Siyah Alaca diye adlandırılan Holstein inekleri Hollanda’nın Frizya bölgesinden ve Almanya’da bulunan Holstein eyaletinden köken almıştır. Götürüldüğü ülkelerde Alman Frizyan, İngiliz Frizyan ismi ile anılır. Amerika ve Kanada da Holstein Frizyan olarak bilinir. Dünya’da sığır varlığı içinde birinci sıradadır. Adaptasyonda önemli problem yaşamadığı için dünyaya hızla yayılmaktadır. Türkiye’ye ilk kez 1958 yılında getirilmiştir.
Diğer çiftlik hayvanı fiyatları için tıklayınız;
- Lacaune Koyun Fiyatları
- Suffolk Koyun Fiyatları
- Koyunun Koça Gelmesi Için Ne Yapmalı?
- Assaf Koyun Fiyatları
- Dorper Koyun Fiyatları
Holstein İneklerin Özellikleri
Kürkleri siyah beyaz olanları daha dikkat çekerler. Kahverengi ve beyaz kürk renginde olanları da mevcuttur. Ülkemizde kürk renklerinden dolayı siyah alaca olarak da adlandırılırlar. Erkek ve dişileri boynuzlu yapıya sahiptir.
Holstein inekleri süt veriminin yüksek olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Düzgün kaliteli bir üreme ve beslenme ile süt verimi günlük ortalama 30 litre ve 40 litre arasındadır. Beslenme amacı hem et verimi hem de süt verimi yönlü olabilir. Süt veriminin öne çıkmasından dolayı beslenme amacı tamamen süt verimi yönüyle devam etmektedir. Laktasyon döneminde süt verimi 5 000 litre ile 7 000 litredir. Hayvan ıslahında yapılan üstün süt verimi özellikleriyle suni tohumlama yapılırsa 10 000 litre süt verimine kolayca ulaşabilirler.
Cidago yüksekliği olarak bilinen ön omuzundan yere kadar olan mesafe 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi beslenme programı ve kaliteli yemler ile günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gram arasında olabilmektedir. Buzağılarda doğum ağırlığı 40 kilogram kadardır. Yetişkin olarak kabul edildiği zamanda canlı ağırlığı 600 kilogram ile 1000 kilogram arasında değişir. Süt verimi fazla olan Holstein ineklerinin sütündeki yağ miktarı % 3 – 3.5 arasındadır.
Siyah Alaca olarakta bilinen Holstein erkek buzağılar, hızlı büyüme gelişmeleri nedeniyle et üretiminde kullanılırlar. Bu amaçla bir araya toplanan ve beslenen buzağılar, yaklaşık 14 – 16 haftalık yaşta 120-180 kg ağırlığa ulaştıklarında kasaba sevk edilirler. Beside günlük canlı ağırlık artışı 1000 gram – 1400 gram arasında değişen bu ırkın erkeklerini 12 – 15 aylık yaşta kesim ağırlığına ulaştırmak olasıdır.
Sahibinden Satılan Holstein İnekleri Ne Kadara Satılıyor?
Holstein ırkı ineklerinin ortalama fiyatı 7000 lira ile 15000 lira arasındadır. Süt verimliliği fazla olan Holstein inekleri genellikle yaşlarına göre fiyatları değişmektedir.
Hem süt verimliliği hemde buzağı doğumu olacağı için en pahalıya satılanlar gebe olan Holstein inekleridir. Gebe olan Holstein inekler genellikle 10000 lira ve 15000 lira arasında satılıyor. Yeni doğum yapmış Holstein inekler ise 9000 lira ve 12000 lira arasında satılıyor. Holstein inek buzağılarından 3-6 aylık olanların tanesi ortalama 6000 lira ve 10000 liradan satılıyor.
Sahibinden satılık Holstein inek fiyatlarına baktığımızda damızlık yüksek kalite Holstein ineklerin fiyatları ortalama 15 bin liradan alıcı buluyor.
Holstein İnek Ne Kadar Yem Yer?
Holstein inekleri süt veriminin yüksek olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Düzgün kaliteli bir üreme ve beslenme ile süt verimi günlük ortalama 30 litre ve 40 litre arasında değişmektedir.
Hayvanın ağırlığı, laktasyon dönemi ve sağlık durumu gibi özelliklere bakılarak hayvanın yem ihtiyaçları belirlenir. Süt veriminde kullanılan Holstein inekleri günlük olarak canlı ağırlığının 1/40’ı kadar kuru kaba yeme ihtiyaç duyarlar. İnekler süt verimi düştüğünde daha az, verimleri yükseldiğinde daha fazla yeme gereksinim duyarlar.
Hayvanlar yediği yeme göre değişmekle beraber günlük 40 kilogram ila 60 kilogram arasında su içerler. Hayvanın verdiği her 1 kilogram süt için 3 litre suya ihtiyacı olup ve bunun sağlanabilmesi için hayvanların önünde devamlı temiz ve uygun sıcaklıkta su bulundurulmalıdır.