Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Boru çiçeği çoğaltma işlemi oldukça basit ve hızlı gerçekleştirilebilir. Yaprak çelikleri ile veya yumrularından ayrıştırılarak üretilen boru çiçeği yavrularını aradığınız için doğru yerdesiniz!

Boru Çiçeği Nasıl Dikilir?

Boru çiçeğini dikmek oldukça kolaydır. İşte adım adım talimatlar:

  1. En uygun dikim zamanı, çiçeğin aktif büyüme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarıdır.
    2. Bir saksı veya bahçe toprağına boru çiçeği dikilecek alanı hazırlayın. Boru çiçeği, iyi drenaj sağlanmış, organik madde açısından zengin bir toprakta yetişir.
    3. Boru çiçeği yumrularını toprağın üzerine yerleştirin. Boru çiçeği yumruları, dikilmeden önce, soğanları gibi, yüzeye yakın bir şekilde yerleştirilmelidir.
    4. Üzerlerini hafifçe örtün. Eğer boru çiçeğini saksıya bitki, yumru veya çelik şeklinde dikiyorsanız, boru çiçeğinin köklerini örtmek için yaklaşık 5-8 cm toprak kullanın.
    5. Boru çiçeği, güneşli veya yarı gölgeli bir bölgede yetişebilir. Bitkiyi direk güneş ışığından uzaklaştırın, aksi takdirde bitki yaprakları yanabilir.
    6. Boru çiçeği toprağının nemli kalmasını sağlayın. Islatmak için bitki atık suyunu kullanabilirsiniz.

Boru çiçeği, kolay bakımı, rengarenk çiçekleri ve hoş kokusuyla harika bir bitkidir. Bu nedenle boru çiçeğiyle güzel bir bahçe veya saksı bahçesi hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Diğer çiçek içerikleri için tıklayınız;

Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Boru çiçeği, yumruları veya yaprak çelikleri ile çoğaltılabilir.

Boru çiçeği yumrularını bölerek çoğaltmak oldukça kolaydır. Yumruları ayırdıktan sonra, her bir yumru için ayrı bir saksı kullanın ve iyi drene edilmiş, nemli bir toprak karışımına yerleştirin. Yemeklik sarımsak içeren topraklar, boru çiçeği için idealdir. Yumrular, yaklaşık 2-3 hafta içinde kök oluşturacaklardır ve çiçeklenme başlayacaktır.

Yaprak çelikleri kullanarak da boru çiçeği çoğaltabilirsiniz. İşlem için en sağlıklı yaprakları seçin ve doğrudan ıslak kumlu bir toprak karışımının içine yerleştirin. Bir plastiik torba oluşturarak çelikleri nemli tutun ve sürekli ışık alan bir yerde tutun. Kökler yaklaşık 2 hafta içinde oluşacaklar ve yeni bir bitki oluşacak.

Başarı şansınızı artırmak için, boru çiçeği yavrularını geniş boylu saksılara aktarmak için erken ilkbaharda yapılması, çiçeklenmenin erken başlaması ve sağlıklı bitkiler üretmenize yardımcı olacaktır.

Boru Çiçeği Tohumdan Çıkar Mı?

Evet, boru çiçeği tohumla da çoğaltılabilir. Ancak, tohumdan yetiştirme yöntemi daha zahmetli olabilir. Tohumların ekimi tutma oranı düşük olabilir ve fidelerin yetişmesi daha uzun zaman alabilir. Bununla birlikte, tohumdan yetiştirme yöntemiyle farklı ve benzersiz çiçekler elde edebilirsiniz. Boru çiçeği tohumlarını ilkbaharda ekmenizi ve 30 cm aralıklarla dikmenizi öneririm. Ekimden sonra toprak yüzeyini nemli tutun, fidelerin oluşup çimlenmesine izin verin. Fideler derinleştikçe toprağı hafifçe sıkıştırın ve büyüdükçe uygun sulama yapmayı ihmal etmeyin.

Boru Çiçeği Tohumu Fiyatları

Maalesef, Boru çiçeği tohumu fiyatları hakkında bilgi veremeyeceğim çünkü bu bitkiler tohumlarla değil, genellikle soğan veya yumru şeklinde çoğaltılırlar. Yani, bu bitkileri satın almak istiyorsanız, bir bahçe merkezine veya çiçekçiye danışmanız daha iyi olacaktır. Ancak, tohumlu bitkiler satın almak isterseniz, farklı bitki türleri için farklı fiyat aralıkları olabilir, ancak genellikle tohum fiyatları oldukça ekonomiktir.

Boru Çiçeği Nasıl Ekilir?

Boru çiçeği, tohumla değil, çoğunlukla yumru veya yaprak çelikleriyle çoğaltılır. Ancak, bir bahçede boru çiçeği yetiştirmek isterseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Toprağı hazırlayın: Derinliği yaklaşık 30 cm ve iyi drene olan verimli bir toprağı tercih edin. Toprağı gevşetin ve, ekimden önce birkaç hafta öncesinden, gübreden serperek iyice karıştırın.
  2. Yumruları ekim için hazırlayın: Boru çiçeği yumrularını birkaç saat boyunca ılık suda bekletin. Bu işlem yumruların şişmesine ve çimlenme oranının yükselmesine yardımcı olacaktır.
  3. Ekim yapın: Yumruları, üst kısımları yukarıya gelecek şekilde (üst kısmı daha doğal gözükmesi için) yaklaşık 7-10 cm derinliğe ekleyin. Yumruları aralıklı olarak, yaklaşık 15-20 cm aralıklarla ekmeniz tavsiye edilir.
  4. Sulama: Ekimden sonra toprağı nemli tutun fakat fazla su vermekten kaçının. Sulamaları özellikle kurak havalarda, yeterli miktarda olması gerekmektedir.
  5. Bakım: Yumrular çimlenip büyümeye başladıklarında, bitkilerin büyümesini desteklemek için ihtiyaçları olabilecek bakımı yapın. Bunlar; sulama, budama, gübreleme, hasarlı yaprak ve çiçeklerin çıkarılması vb. olabilir.

Boru çiçeği genellikle yaz aylarında çiçek açar ve güneşli bir yere yerleştirilmesini tercih ederler.

Boru Çiçeği Nasıl Yavrular?

Boru çiçeği, yumruları veya çelikler ile çoğaltılabilir. İşte bu iki çoğaltma yöntemi hakkında daha ayrıntılı bilgi:

  1. Yumrularla Çoğaltma: Boru çiçeği yumruları, boru çiçeği bitkisindeki besin rezervlerini içerir ve bu nedenle bitkinin yeniden büyümesi için yeterli besin sağlar. Boru çiçeği yumrularını bölerek veya küçük yumruları ayırarak başka bir saksıda yetiştirmek üzere yeniden dikerek çoğaltabilirsiniz.
  2. Çeliklerle Çoğaltma: Boru çiçeği çelikleri, bitkinin sağlıklı bir dalından alınan kesiklerdir. Bu kesikler daha sonra toprağa yerleştirilir ve yeni köklerin büyümesi ve yeni bir boru çiçeği bitkisi oluşması için uygun koşullar sağlanır.

Boru çiçeği yavruları, nemli toprak ve doğru miktarda güneş ışığı ile büyümeleri için uygun koşullar sağlandığında hızlı bir şekilde gelişirler.

Suda Boru Çiçeği Köklendirme

Boru çiçeği, su yoluyla kolayca çoğaltılabilir. İşte suda boru çiçeği köklendirme için adımlar:

  1. Yeni çiçek açmış bir boru çiçeği kesin: Kesim yapacağınız dalın üstteki kısmı çiçekleri içerirken alt kısımları yapraklar. Kesim için yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir dal belirleyin.
  2. Alt yaprakları çıkarın: Kesilen dalın alttaki 2-3 yaprağını çıkararak, yapraksız bir kısmı yapın. Bu işlem, köklenme sırasında yaprakların çürümemesi ve suyun içinde kirlenmesi için gereklidir.
  3. Yapraklı kısım dışında her şeyi kesin: Kesilen dalın yapraklı kısım dışında, çiçekler ve yapraklar dahil tüm kısımlarını kesin. Sivri ve net bir kesim yapın, bir kenarının düzgün olmasına dikkat edin.
  4. Kesimi suya yerleştirin: Kesilmiş dalı temiz su dolu bir vazoya yerleştirin. Su, kesilmiş dalın dip kısmını yaklaşık 2-3 cm kaplamalıdır. Vazo, dalı dik tutacak şekilde, boruya karşı yatay olarak yerleştirilir.
  5. Köklenmeyi bekleyin: Boru çiçeği kesilmiş dalı, köklerini oluşturması için zamanla suyu emecektir. Dalın köklendirilmesi tamamlandıktan sonra, yaklaşık 1-2 hafta sonra, kökler yaklaşık 2-3 cm uzunluğunda olmalıdır.
  6. Toprağa dikin: Köklenmiş dalı, yeni bir saksıya, dolgulu toprağa veya bahçe yatağına dikin. Toprağı sudan nemli tutun ve düzenli sulayın. Yeni bitki, 3-4 haftadan kısa sürede yeni tomurcuklar ile kendini göstermeye başlayacaktır.

Boru Çiçeği Nasıl Budanır?

Boru çiçeği, boyları 1-1,5 metre arasında değişen gösterişli bir bitkidir. Buru çiçeğinin budanması, bitkinin daha sağlıklı ve çekici görünmesini sağlamak ve yeni çiçeklerin büyümesine yardımcı olmak için önemlidir. İşte boru çiçeği nasıl budanır sorusuna yanıt olabilecek bazı ipuçları:

  1. Kurumuş veya hasarlı dalları kesin: Boru çiçeği, yılın belirli zamanlarında belirli dalları öldürür. Eğer çiçeğinizi düzenli olarak takip ederseniz, kurumuş veya hasarlı dalları fark edebilirsiniz. Bu dalları çıkararak, bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
  2. Yaprakları kesin: Boru çiçeği dallarının dibinde, ana dalın karşısında iki adet yaprağı bulunur. Bu yapraklar daha küçük bir dalın tohumunu taşır ve yeni dalların büyümesini engelleyebilir. Bu yaprakları hafifçe kesmek, yeni dalların büyümesine yardımcı olabilir.
  3. İlk çiçekler açıldıktan sonra biçimlendirme yapın: Boru çiçeği, genellikle birçok çiçeğe sahiptir ve ilk çiçekler açıldıktan sonra budama yapmak gerekmektedir. Bu budama işlemi, çiçekleri kesmek veya bitkinin şeklini oluşturmak gibi farklı şekillerde yapılabilir.

Boru çiçeği budama işlemi sırasında, kesim yapacağınız yerlerin temiz olması önemlidir. Keserken, sağlıklı dalları kesmemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca, kesim yapmadan önce bıçağınızı antiseptik bir solüsyonla temizlemelisiniz.

Tıkla Oyla
[Total: 0 Average: 0]